Impulsen

De vijf seconden regel

Volg je hart, gebruik je verstand.

Het doen van kleine goedheid lijkt een eenvoudige uitdaging. Toch zouden we verschieten hoeveel kansen we laten liggen om goed te doen vooral als we denken aan de heel kleine daden die we kunnen stellen.

We hebben ontdekt dat het verschil tussen goed doen en goed laten afhangt van vijf seconden. We krijgen vaak innerlijke suggesties om iets te ondernemen. Het hart geeft je voortdurend kleine tips. Maar ons verstand ligt op vinkenslag om ons te ontraden om goed te doen. Het hart heeft maar vijf seconden om het verstand te overtuigen anders neemt het verstand het stuur over. Vaak met de beste bedoelingen. Ons verstand gaat voor zekerheid en veiligheid. Het is bang dat het doen van goedheid wel eens fout zou kunnen aflopen. Daarom suggereert het vaak om te kiezen voor een neutrale of afwachtende houding. Op deze manier laten we veel kansen liggen. Het mooie is dat we ons kunnen trainen. Hoe vaker we ons hart volgen hoe sneller  ons verstand zal groeien in het vertrouwen geven aan het hart. Want vaak krijg je ook heel veel energie als je jouw hart volgt en smaakt het naar meer…wie goed doet, goed ontmoet.

Een verhaal over steentjes

Clara van Assisië was een bijzondere vrouw. In de lijn van haar vriend Fransicus was ze ook gebeten door de eenvoud. Ze zocht naar eenvoudige wegen om haar jonge kloostergemeenschap te laten doorgroeien tot een hechte warme evangelische gemeenschap. Op een dag tijdens het wandelen in de tuin ontdekt ze kleine steentjes. Ze heeft een gek idee. De liefde waar over Jezus spreekt draait niet om grote gedachten maar om kleine eenvoudige daden van zorg en aandacht voor wie dicht bij je leeft. Op zich een gemakkelijke opgave zou je denken. Maar mensen zitten soms wat raar in elkaar. Wat eenvoudig is en voor de hand ligt wordt vaak over het hoofd gezien. Clara kiest ervoor een spel te spelen met haar zelf. Ze vult een van de zakken van haar habijt met een tiental kleine steentjes. Telkens als ze tijdens de dag een bewuste daad van liefde doet voor een van haar medezusters verlegt ze een steentje van de ene zak van haar habijt naar de andere zak. Het kan gaan om een warme glimlach, het oprecht luisteren, het tuinwerk met vreugde doen, verse koffie maken… Ze ontdekt bij haar zelf twee zaken. Op het einde van de dag telt ze hoeveel daden van liefde ze gedaan heeft en ze merkt dat het groeit met de tijd. Blijkbaar verlangt ons hart er naar om goed te doen. En eens het is gestart wil het daar mee verder gaan. Maar wat nog veel boeiender was is dat ze ontdekt dat ze ’s avonds een soort nieuwe vreugde in zich draagt. Bidden is mooi en geeft rust maar goed doen is nog mooier zegt ze. Ze is God zo dankbaar voor haar ontdekking dat ze al de medezusters verzamelt en uitnodigt om dit spel van liefde mee te spelen. Clara is wijs genoeg om te voorkomen dat het niet een soort nieuwe wet wordt die druk legt op het leven. De kleine daden van liefde vermenigvuldigen moet als een spel zijn dat je doet met de vreugde van het eten geven aan eendjes. Als je daden van liefde hebt gemist trakteren je jezelf met een kleine glimlach en zie je uit naar de volgende kans die je krijgt om goed te doen.

Een flashmob het kijken waard...

Het onderstaande filmpjes zullen je ongetwijfeld energie geven. Enjoy...