Impulsen

Koffie drinken met jezelf

Houd je woorden altijd zoet en zacht, voor het geval je ze moet opeten.

Zoek een rustige plaats en beslis hoeveel tijd je jezelf wil geven. Je kan je gsm-wekker instellen. Stel dan de volgende vraag aan jezelf: “Wat is mijn diepste verlangen?” en wacht even. Stel de vraag dan nog enkele keren opnieuw en laat telkens wat ruimte. Merk op welke woorden of zinnen naar boven komen. Je kan ze noteren en ze kunnen je richting geven. Als jouw leven in de lijn is van je diepste verlangen zal je een “vervuld” gevoel hebben.

Een andere impuls komt van Dale Carnegie, een positieve denker van de eerste generatie. Hij stelde voor vooral als het heel onrustig is in je hoofd om even rustig te gaan zitten en de drie volgende vragen aan jezelf te stellen en ook te beantwoorden.

  • Wat is mijn probleem?

  • Wat is de oplossing?

  • Wanneer begin ik er aan?

Een derde impuls die je kan helpen bij het 'koffie drinken' is dat je beschikt over een boekje of een file waar je af en toe dingen kan neerschrijven na momenten van stil staan bij jezelf. Een voorbeeld hiervan is een 'Bullet Journal' waarmee je je gedachten kan verzetten en deze op een rijtje kan zetten door te leren werken met een 'Bullet Journal'.

Thee drinken met jezelf

Op zoek gaan naar inspirerende teksten vraag wel wat speurwerk. Via de onderstaande link kan je al heel wat teksten en filmpjes vinden die je kunnen inspireren.

 

Belangrijk is dat je bij het je laten inspireren door teksten en beelden niet gaat voor overvloed. Neem een tekst, lees en herlees hem. Laat hem botsen met hoe jij in het leven staat. Gaat in dialoog met de tekst, het filmpje of het beeld. Raakt het mij, wil het mij iets zeggen…De tekst of filmpje of beeld is zoals een kauwgom waarop je mag “kauwen” om er alle smaak uit te halen.

Je kan het soms nog eenvoudiger doen door te werken met kleine verhalen of soetra’s. Dat zijn korte kernachtige teksten die traag hun inspiratie ontsluiten maar vaak heel veel energie kunnen geven.

Hieronder een anekdote over de zesde patriarch van zen in China, Huineng.

Twee monniken discussieerden over de tempelvlag die wapperde in de wind. De ene zei: "De vlag beweegt." De ander zei: "De wind beweegt." Ze voerden over en weer argumenten aan, maar konden het niet eens worden. De zesde patriarch zei: "Heren, het is niet de wind die beweegt; het is niet de vlag die beweegt; het is jullie geest die beweegt." De monniken raakten vervuld van diepe eerbied."

D. STARR, Boeddha en Christus: Een ontmoeting met hart en ziel, Lannoo, 2009, p.28

 

Wijn drinken met jezelf

Wat adem is voor je longen,

is meditatie voor je hart.

Het pad van de meditatie is heel fascinerend. Soms zoeken we het ook hier te ver. Het volstaat om dagelijks vijf minuten vrij te maken om het te proberen. De kans is groot dat je gaandeweg zal kiezen om meer tijd per dag te verstillen.

Er zijn vele manieren om te mediteren. We stellen je de postzegelmethode voor. Deze methode is zo eenvoudig dat je de instructie op een postzegel kan schrijven. Je zoekt een rustige plaats. Zorgt voor een klokje kan via je gsm en je stelt het in op 5 minuten. Je zet je rug recht en sluit je ogen. Je kiest één van de volgende woorden en herhaalt deze liefdevol en vriendelijk in stilte. Bv. het woord “liefde” of “vrede” of “vertrouwen”. Of het korte zinnetje “ik ben de moeite waard”.  Ben je verbonden met een religieuze traditie dan kan je daar een kernwoord nemen: Allah, Boeddha, Jezus, ma-ra-na-tha het Aramees voor kom Jezus. Deze laatst mantra wordt vaak gebruikt om dat hij een brug bouwt tussen het Oosten en het Westen. Voor christenen is het het laatste woordje van de Bijbel. Voor Oosterlingen zijn a-klanken kostbaar omdat ze het kanaal openen tussen het hoofd en het hart.

Je kan heel wat info hierover bekomen op de website van 'Christmed' of 'Headspace'.

 

Bekijk ook eens dit leuk filmpje over de 1 minuut meditatie.

 

Je kan ook maandelijks een filmpje bekijken die je een onderdeel van de meditatiepraktijk verdiept en je aanmoedigt om vol te houden. Je vindt deze filmpjes op het You Tube kanaal van Clemenspoort bij de rubriek meditatief.

Bruiswater drinken met jezelf

Alles wat aandacht krijgt,

groeit.

 

Leven in aandacht ook wel 'mindfulness' genoemd is een grote levenskunst. Het is leren genieten en aanwezig zijn in de vele kleine momenten van de dag. Je kan van het nemen van de trap een micromeditatie maken. Je kan koffie drinken maar je kan ook van koffie genieten. Je kan de naam van een bloem kennen of je kan genieten van unieke kleurenpracht met al zijn schakeringen van die bloem.

Je kan oppervlakkig onbewust ademen of je kan bewust ademen. Rustig inademen, even wachten, rustig uitademen, even wachten en zo kan je even doorgaan tot er rust komt.

Een van de zeer inspirerende figuren is Eckhart Tolle die een boeiende visie heeft ontwikkeld hoe we kunnen leren leven in het moment van NU en daarin onze volle kracht kunnen ontdekken.

 

Vijf stappen om door de dag heen mindfulness te ontwikkelen:
1. Doe als het even kan maar één ding tegelijk.
2. Doe wat je doet met volle aandacht.
3. Als je geest afdwaalt van waar je mee bezig bent, breng hem dan terug.

4. Herhaal stap 3 een paar miljard keer.

5. Onderzoek waardoor je wordt afgeleid.