VERNIEUWEN

Sociale Innovatie

Als je het traject hebt doorlopen van 66 dagen na elkaar dagelijks vijf minuten te verstillen en een daad te doen van kleine goedheid ben je zeker klaar voor een volgende spannende stap. Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. De thema’s waar we samen nieuwe antwoorden rond mogen zoeken draaien rond klimaat, diversiteit, digitalisering en nog zoveel meer. Doorheen de  informatie die bij ons binnenkomt hebben we  weet van de grote complexiteit van al deze uitdagingen. Maar ook hier laat een I-WAVER zich niet afschrikken.

 

We willen alle I-WAVERS stimuleren om zeker te proberen een volgende stap te zetten. Vanuit de verstilling en de kleine goedheid op zoek te gaan naar kansen om samen met andere “zielsverwanten” kleine initiatieven van sociale innovatie op te starten die het verschil maken. Je kan ze lanceren binnen bestaande werkvelden maar je kan ook heel nieuwe kleine vernieuwende sociale projecten lanceren die het verschil maken. Waarom kan je met een groepje geen “propere straatactie” organiseren. Of waarom niet op zoek gaan naar een plaats om een zitbank te installeren zodat mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten. Of waarom geen netwerk uitbouwen om overschot van maaltijden te delen. Wil je meer te weten komen hoe dit kan lees dan het hoofdstuk in het boek I-WAVE rond sociale innovatie of bekijk even onze impuls rond sociale innovatie.

 

Impulsen

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde... (Bram Vermeulen)

Verstillen en de kleine goedheid toepassen versterken kostbare grondhoudingen. Maar we mogen het hier niet bij laten. Er wacht een samenleving op ons die barst van de uitdagingen. We willen daarom I-WAVERS blijven aanmoedigen om in een houding te komen van permanent groeien, leren en zich ontwikkelen zodat we doorgroeien tot sociale innovatoren.

 

Als we echt iets willen bewegen in de samenleving zullen we doordacht te werk moeten gedaan met geduld, veel liefde en veel wijsheid. We willen jullie graag enkele modellen van actie voorstellen die in de lijn liggen van de I-WAVE methodiek. In het boek worden deze verder uitgewerkt.

 

Hoe kan je beweging brengen in een bestaande organisatie?

Stap 1: Ga op zoek naar wie jouw positieve ingesteldheid deelt.

Stap 2: Sluit vriendschap en verdiep de vriendschap. Bouw een opbouwend bondgenootschap uit.

Stap 3: Ga op zoek naar één kleine actie die je kan ondernemen die mensen in jullie team of vereniging gelukkiger maakt.

Stap 4: Let goed op wie herkenning geeft aan deze actie en ze waardeert.

Stap 5: Sluit vriendschap met hen en verdiep deze vriendschap.

Stap 6: Ga terug op zoek naar één positieve actie.

Stap 7:  Kijk opnieuw naar de reacties…en blijf doorgaan tot dat je (bijna) iedereen mee krijgt.

 

Wil je echt grondig en doordacht werken aan sociale verandering dan moet je zeker het werk leren kennen van Otto Scharmer. Met zijn U-theorie geeft een prima inzicht hoe je met mensen op weg kan gaan om situaties en groepen duurzaam te veranderen.

 

De kern van zijn denken:

theorie-u.jpg

 

Getuigenissen

Walter Van Wouwe.jpeg

Walter Van Wouwe

Een van mijn Italiaanse vrienden werkt met dit principe: “elk idee is een verantwoordelijkheid”. Als iemand een vernieuwend idee heeft ga er dan mee aan de slag. Vertel er over aan medestanders, zet je samen, maak een plan, probeer iets. Zo kwam één van onze toffe vrijwilligers in de Clemenspoort, mijn werkplek, met het idee om een koor te starten voor vluchtelingen en kwetsbare mensen. Hijzelf had heel wat koorervaring en had ook een eigen talent om met deze doelgroep bruggen te bouwen. Het delen van het idee maakte een kettingreactie van acties los. Er werd een naam gevonden: “redemption” verwijzend naar Bob Marley zijn redemption song. Er werd een plaats gevonden om te repeteren. Er werd promotie gemaakt en het koor was geboren. Ondertussen zijn ze met 25 en hebben ze reeds hun eerste optreden erop zitten. Ze hebben deelgenomen aan de warmste week en 500 euro kunnen verzamelen via een straatoptreden voor het vluchtelingen werk in Gent. Een prachtig verhaal over sociale innovatie.  Het mooie is dat de trekker van dit koor ook het drieslag in zijn leven vervlecht. Hij gaat de weg naar binnen, beleeft de kleine goedheid en heeft een open radar voor wat onze samenleving nodig heeft. Dit is nieuwe sociale innovatie. Je merkt vandaag een explosie van deze nieuwe initiatieven en sommige groeien uit tot nieuwe duurzame organisaties.

Redemption Koor.jpg